FECANM, 2008

Av: Marie Sjöberg

FECANM (Federación de Cooperativas Agropecuarias del Norte de Morazán) är en federation för 13 jordbrukskooperativ i regionen Norra Morazan i El Salvador. FECANM artbetar för bättre samarbete och organisering av kooperativen och hjälper till med fortbildning och ekonomiskt stöd inom olika jordbruks- och produktionsområden. FECANM utför dessutom ett viktigt arbete med kvinnor i regionen och även med ungdomsgrupper. Arbetet med och för kvinnor var vad jag fick i uppgift att genomföra en studie av. Det var ett otroligt spännande arbete där jag konfronterades med otaliga aspekter vad gäller kvinnors kulturella, ekonomiska och sociala verklighet i El Salvador. Det gav mig en inblick i utmaningen i, och vikten av, att arbeta för att förbättra dessa kvinnors situation.

Jag baserade studien främst på intervjuer med FECANMs personal, samt på samtal och observationer under möten och utbildningar med kvinnokommittéerna. Då jag även inkluderade den allmänna situationen för kvinnor i El Salvador i min studie använde jag också Internet som grund för mitt forskningsarbete och oundvikligen använde jag även lärdomar från vardagslivet i Norra Morazán i min rapport. De instruktioner jag fick av min handledare var få, vilket öppnade för mycket eget initiativtagande och ansvar.

FECANM och dess projekt finansieras till största delen av Kooperation Utan Gränser, som har lokalkontor i San Salvador och även finansierar andra kooperativa organisationer och verksamheter i landet, såsom CONFRAS. Det var för övrigt genom Kooperation Utan Gränser som FUF förmedlade praktikplatsen till FECANM.

Kollegorna var vänliga och välkomnande. De var dessutom otroligt intressanta människor att arbeta med då deras uppväxt, kultur och vardag skiljde sig så markant från min egen. Inbördeskriget i El Salvador varade från 1980-1992 och gerillarörelsen hade sitt högsäte i bergen i Norra Morazán. Många av mina kollegor var aktiva i gerillarörelsen, även kvinnorna, medan andra spenderade många år i flyktingläger i Honduras eller Nicaragua. Det var svårt att förstå att ett inbördeskrig pågått i landet enbart 20 år tidigare.

Trots att jag spenderade mycket tid på kontoret framför datorn så fick jag möjlighet att medverka vid flertalet olika möten, utbildningar och utflykter. Förutom möten med kvinnokommittéer, kooperativmedlemmar och andra samarbetsorganisationer besökte jag macadamiaodlingar, majsodlingar och biodlingar och fick följa med på arbetsresor till andra städer och byar. Jag fick även se hur några av kvinnokommittéernas ekonomiska projekt fungerade, såsom batikfärgning, hönsuppfödning, schampoförsäljning och matservering.

Kontakten med FECANM före avresa var mycket knapp och jag reste med en endast tre rader lång beskrivning av mina kommande arbetsuppgifter, samt en bekräftelse på att jag var välkommen de datum jag hade föreslagit. Jag gav mig alltså iväg utan att veta var jag skulle bo och var och hur jag skulle arbeta. Jag hade lusläst allt jag kunde komma över på FECANMs hemsida, läst på om den allmänna situationen för kvinnor i landet och gjort mig vän med min Lonely Planet. Det var kort sagt en spännande resa dit. Väl framme gick allt någorlunda smidigt och efter ett par dagars rekognosering av omgivningarna och arbetsplatsen flyttade jag in hos min kollega Mabel.

Regnet öste ner, fåglarna kvittrade och herrelösa hundar vaktade utedassen. Jag bodde hos Mabel och hennes barn och systerbarn och lärde mig sålunda mycket om den salvadorianska vardagen. Det var alltid mycket liv och rörelse i det lilla huset och om morgnarna väcktes man av skrik & skratt, radio & TV, men framförallt av ljudet från tuppar, hundar och grisar. Jag vande mig snabbt vid tortillas, bönor, ägg, ris och nationalrätten pupusas. Min mage vande sig inte lika snabbt. För mycket olja och för lite fiber, varav det sistnämnda gick att åtgärda genom att ladda upp med müsli och fiberkakor. Förbered med vaccinationer, däribland Dukoral mot magåkommor, och ta med ett litet personligt apotek är min rekommendation. Även ett litet personligt bibliotek bör medtagas for den som läser, då det i allmänhet är svårt att få tag på böcker, framförallt böcker på engelska.

El Salvador är ett otroligt vackert land. Naturen är storslagen och städerna sprudlar av aktivitet. Men situationen i landet karaktäriseras också starkt av fattigdom, machokultur eller den patriarkala samhällsstrukturen och en osäkerhet både vad gäller trafik och ett utbrett våld. Som svensk, kvinna och feminist var machokulturen och våldssituationen väldigt påfrestande, trots att ingetdera drabbade mig personligen.

Jag har lärt mig om livet på landsbygden i El Salvador, om situationen för kvinnor och om arbetet som görs för att förbättra denna situation. Jag har även breddat mina kunskaper om Latinamerika och förbättrat min spanska. Framförallt har praktiktiden fått mig att ännu bättre se sambanden mellan olika samhällssfärer och mellan olika regioner, inte minst om El Salvadors komplicerade förhållande till USA. Med mig hem tog jag en växande nyfikenhet på kultur, politik, ekonomi, identitet och samhällsstrukturer i Centralamerika. Mina erfarenheter och lärdomar från El Salvador kommer troligen att vara med och påverka mina framtida personliga och professionella val och möjligheter.

Avslutningsvis vill jag starkt rekommendera alla som ar intresserade av att lära sig mer om El Salvador, Centralamerika eller om jordbrukskooperativ, hållbar odling eller arbete med och för kvinnor att praktisera på FECANM eller någon annan av Kooperation Utan Gränsers samarbetsorganisationer i landet. Dessutom vill jag definitivt rekommendera en längre vistelse än två månader. Dels för att det tar en månad bara att förstå var man har hamnat men framförallt för att det är både spännande och trivsamt.

Hör gärna av er om ni vill prata om FECANM, El Salvador eller Latinamerika. Jag har även praktiserat i Mexico City ett halvår och är nu på väg till Nicaragua för att arbeta med jordbruksrörelsen ATC under fem månader.

Med vänliga hälsningar,
Marie Sjöberg

marie.ingela.sjoberg@gmail.com

Dela det här:
Publicerat i Praktikberättelser