Kvinna till Kvinna – Imedi – IDP Women for Peace i Georgien

Plats:

Georgien

När:

Längd / Omfattning:

Flexibelt / Heltid

Praktikarbetsplatsens hemsida:

http://www.kvinnatillkvinna.se

Info om praktikarbetsplatsen:

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Vi har fältnärvaro på Balkan, i Södra Kaukasien, i Mellan Östern, Liberia och i Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna arbetar även med att informera och bilda opinion i Sverige och internationellt kring kvinnors erfarenheter av krig och vikten av kvinnors medverkan i freds- och försoningsarbete.

 När, hur länge, omfattning?

1 praktikant höstterminen 2012

1 praktikant vårterminen 2013

Minst tre månader. Heltid

Vad innebär praktiken?

Kvinna till Kvinna söker en person som vill praktisera hos vår partnerorganisation Imedi – IDP Women for Peace i Georgien. Imedi är verksamma i Samegreloregionen som ligger vid eldupphörlinjen till Abchazien med kontor i Zugdidi som är regionens huvudort. Målgruppen är främst internflyktingar från Abchazien men också lokala studenter, journalister och makthavare. I projektet som Imedi genomför med Kvinna till Kvinna med finansiering av Sida är de huvudsakliga aktiviteterna informationsmöten, seminarier, utbildningar och runda bordssamtal i freds- och konfliktkunskap. De erbjuder också psykologisk och juridisk konsultation samt ger kvinnor tillgång till internet. Syftet är i första hand att öka internflyktingarnas kunskap om sina rättigheter och att informera om utvecklingen av konflikten mellan Georgien och Abchazien. Imedi samarbetar med flera likande organisationer i Georgien men även med organisationen Avangard, som är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Abchazien. Avangard är baserad i Gali på andra sidan gränsen av floden Inguri och är verksamma i hela Galiregionen främst i arbete med unga kvinnors rättigheter. Tillsammans arbetar Imedi och Avangard detta år i ett projekt med ungdomar på båda sidor om konfliktgränsen och vill gärna ha en praktikant som deltar i dessa aktiviteter. Förutom detta projekt vill Imedi att du som praktikant kan tänka dig att undervisa internflyktingar, främst tonåringar, i engelska och i datoranvändning samt arrangera aktiviteter för internflyktingungdomar. Du deltar i organisationens dagliga arbete och kommer också vara ett stöd för organisationen att leta nya givare och att skriva ansökningar om projektmedel på engelska. Utöver detta så välkomnar de stort egna initiativ. Du har möjlighet att studera georgiska eller ryska på plats.

Önskvärd kompetens/erfarenheter

Goda kunskaper i engelska. Intresse för freds- och konflikt frågor, jämställdhetsfrågor och utbildning.

Meriterande kompetenser/erfarenheter

Undervisningserfarenhet och arbete i frivilligorganisation

Övrigt

Resa till och från Georgien samt uppehälle på plats bekostas av praktikanten. Även obligatorisk utreseförsäkring måste teknas av praktikanten. Kunskap i ryska eller georgiska underlättar kommunikation med organisationen och lokalsamhället, men är inte nödvändiga. Var beredd på att arbeta i fattiga miljöer.

Dela det här:
Publicerat i Praktikplatser