Fåtölj 25/2: Alla borde kunna leva på sin lön – ett samtal om levnadslön

25 februari, 2014 - kl. 18:00 till 19:30

Idag stoltserar många företag som har produktion i andra länder med att de betalar ut en så kallad minimilön. Det är en lön som är bestämd med hjälp av det producerande landets regering och som skall fungera som en standard för hur mycket ett arbete minst är värt. Allt för ofta är dessa minimilöner dock satta alldeles för lågt för att de skall kunna gå att leva på. Det drabbar arbetarna hårt då deras arbete undervärderas, och deras arbetskraft utnyttjas då de tvingas att arbeta övertid för att få ut tillräckligt med pengar för att klara sig.

Att minimilöner är för lågt satta är något som bland annat organisationen Fair Trade Center har uppmärksammat genom konceptet levnadslön. Det syftar till att löner inte ska sättas till en minimistandard, utan istället till en standard som faktiskt går att leva på. Fair Trade Center beskriver levnadslön på följande vis:

”Vi anser att alla arbetare bör betalas en lön som de kan leva på. En levnadslön skulle innebära att en textilarbetare kan försörja sig och sin familj, betala hyra, betala för sjukvård, kläder, transport och utbildning samt har en liten mängd av sparpengar för oväntade händelser. En levnadslön ska vara grundlönen som tjänas in under en normal arbetsvecka – som aldrig bör överstiga 48 timmar. Övertid och bonusar ska göras utöver en levnadslön.”

På fåtöljen den 25 februari kommer Benton Wolgers från Fair Trade Centers styrelse och berättar mer om arbetar med att etablera konceptet levnadslön.

Benton Wolgers har jobbat som folkhögskolelärare i 25 år och är nu utbildare för Amnesty i mänskliga rättigheter. Benton är också aktiv i antirasistiska sammanhang och Steg 3, ett nätverk som ifrågasätter ekonomisk tillväxt på en begränsad planet. Han jobbar idag som etikhandläggare på Folkbildningsrådet.

FUF bjuder på dryck och tilltugg, varmt välkomna!
Anmäl dig HÄR!

 

Dela det här:
Publicerat i Kalender