Fåtölj 25/3: Från Uganda till Ryssland – stora bakslag för hbtq-personers rättigheter

25 mars, 2014 - kl. 18:00 till 19:30

Munnen ska användas till två saker; att äta och kyssas…”. Så sade president Yoweri Museveni när han den 20 februari samlade till presskonferens och, efter att ha rådfrågat ”vetenskapen”, undertecknade den nya anti-homosexualitetslagen i Uganda. Samkönat sex har länge varit straffbart i Uganda, men den nya lagen är drakonisk och riskerar att leda till en hetsjakt på homosexuella. I Zambia väntas vilken dag som helst en dom mot två män som har suttit häktade i snart ett år och nu hotas av 14 års fängelse. I Nigeria har presidenten skrivit under en lag mot samkönade relationer som riskerar att leda till ett angiverisamhälle. I flera andra afrikanska länder växer nu fruktan bland hbtq-personer. Även i Ryssland har läget försämrats sedan den nya lagen om homosexpropaganda antogs sommaren 2013. Det finns dock ljuspunkter. En domstol i Nizhnii Taghil i Uralbergen beslöt den 21 februari att frikänna den ryska journalisten Elena Klimova som driver en hemsida med råd till hbtq-ungdomar.

Ulf B Andersson, redaktör för Amnesty Press, gästar FUF-fåtöljen och berättar om det aktuella hbtq-läget i världen.

När: 25 mars kl. 18-19.30
Var: FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66A, Stockholm
Hur: Anmäl dig HÄR

Vi bjuder på dryck och tilltugg, varmt välkomna!

Dela det här:
Publicerat i Kalender