Fåtölj 20/5: Centralafrikanska republiken – en konflikt utan lösning?

20 maj, 2014 - kl. 18:00 till 19:30

FUF bjuder den 20 maj in till ett Fåtöljen-samtal med fokus på Centralafrikanska republiken och den allt mer intensifierande konflikt som i dagsläget råder i landet.

Även om läget i Centralafrikanska republiken har varit instabilt ända sedan självständigheten från Frankrike 1960, har våldet den senaste tiden eskalerat och experter varnar nu för att konflikten kan komma att utvecklas till en enorm tragedi. Trots oroligheterna är konflikten i det närmaste bortglömd och rapporteringar från landet har lyst med sin frånvaro. Genom detta seminarium vill vi därför sätta fokus på, och sprida information om, konflikten och läget i landet.

Seminariet kommer dels att belysa dagsläget i och kring Centralafrikanska republiken, men också se konflikten ur ett historiskt perspektiv samt behandla vilka scenarion som kan väntas i framtiden. Kan konflikten komma att trappas upp och leda till samma tragedi som vi såg i Rwanda under mitten av 90-talet? Varför har de fredsprocesser och interventioner som initierats inte lyckats ena landet? Och hur kommer det sig att konflikten i Mali, under relativt kort tid, lyckades stabiliseras medan konflikten i Centralafrikanska republiken pågått under dryga 50 år?

Gabriella Ingerstad, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI med inriktning på Centralafrikanska republiken och med specialkunskap inom säkerhetssektorreformer i svaga stater, gästar fåtöljen för att dela med sig av sin kunskap. Gabriella har sedan tidigare fälterfarenhet från Centralafrikanska republiken och har även skrivit sitt examensarbete med fokus på landet i fråga.

När: 20 maj 2014, kl. 18.00-19.30
Var: FUF:s kansli, Karlbergsvägen
Hur: Anmäl dig HÄR!

FUF bjuder på dryck och tilltugg – varmt välkomna!

Dela det här:
Publicerat i Kalender