Lund 20/10: Olja, ursprungsfolk och landrättigheter

20 oktober, 2014 - kl. 18:30 till 20:00

De flesta forskare är eniga – ska människans ekologiska fotavtryck bli mindre måste oljeberoendet minska. Trots detta fortsätter vi leta efter olja världen över. Oljeborrning påverkar dock inte bara miljön och klimatet, utan även lokalbefolkningar i områden med oljetillgångar. Detta väcker bland annat frågor om landrättigheter. Organisationen Amazon Watch driver med anledning av detta kampanjen ’’Keep the oil in the ground’’ som syftar till att sprida kunskap och opinion om ursprungsbefolkningars situation i Amazonas.

FUF Pop Up Lund och Svalorna Indien Bangladeshs Green Group bjuder in till en kväll med fokus på olja, ursprungsfolk och landrättigheter. Kvällens talare:

Nina Gualinga kommer från Sarayaku i Ecuadors Amazonas och tillhör Ecuadors ursprungsbefolkning. Hon arbetar aktivt för ursprungsbefolkningens rättigheter och har nyligen varit ansiktet utåt i Amazon Watch’s kampanj ”Keep The Oil In The Ground”.

Ulf Johansson Dahre är socialantropolog och verksam vid Lunds universitet. Han har bland annat forskat om ursprungsfolk och mänskliga rättigheter.

När: 20 oktober, kl 18.30-20.00
Var: Svalornas Secondhandbutik, Spolegatan 5, Lund
Hur: Anmäl dig till lund@fuf.se

Vi bjuder på fika, varmt välkommen!

Dela det här:
Publicerat i Kalender