Lund 25/11: Våld mot kvinnor – från Sverige till Bangladesh

25 november, 2014 - kl. 15:30 till 17:30

Den 25 november är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor.  FUF Pop up Lund och Svalorna Indien Bangladesh bjuder därför in till en eftermiddag med filmvisning och föredrag.

Inledningsvis kommer kortfilmen Go Straight Home att visas. Filmen visar 14-åriga Rebas vardag i Bangladesh. Rebas dröm är att få gå klart skolan, men skolan är dyr, och några av hennes klasskompisar har redan blivit bortgifta för att familjerna inte har råd att låta dem vara kvar i skolan. Att komma till och från lektionerna är en kamp för Reba. Varje dag måste hon kryssa sig fram mellan killgäng som trakasserar henne.

Vi avslutar med ett panelsamtal med fokus på frågan: Vilka skillnader och likheter ser vi mellan Sverige och Bangladesh?

Gabriella Nilsson, feminist och forskare i etnologi vid Lunds Universitet, berättar om historiska och kulturella perspektiv på könsbaserat våld i Sverige.
Lisa Nilsson, f.d. utlandspraktikant hos Svalorna, berättar om sina upplevelser från byn Bagatipara i nordvästra Bangladesh. Här arbetar Svalornas partnerorganisation Nijera Kori för att stärka kvinnor i den sociala, ekonomiska och politiska sfären. De arbetar även aktivt mot dowry (hemgift), barnäktenskap och andra strukturella problem som drabbar kvinnor hårdast.

Var: IOGT-NTO:s lokaler, på Bantorget 5 i Lund.
När: Tisdagen den 25 november kl. 15.30-17.30.
Hur: Anmäl dig till lund@fuf.se

Välkommen!

Dela det här:
Publicerat i Kalender