Fåtölj 16/2: Överlevares röster om sexuellt våld i Kongo

16 februari, 2015 - kl. 18:00 till 19:30

Våldtäkt är ett krigsbrott enligt Genèvekonventionen. Trots det används våldtäkt som krigsstrategi i många konfliktområden, och är det brott som löper minst risk att straffas.

Befolkningen i Kongo har sedan krig utbröt 1997 levt i en turbulent och osäker vardag. Civilbefolkningen har under lång tid drabbats hårt av utstuderat våld från såväl rebeller som militär. Bland annat har detta tagit sig uttryck i sexuellt våld för att skapa kaos och bryta ner civilbefolkningen.

Dokumentärfilmaren Moa Hamner gästar FUF-fåtöljen för att visa sin och Axel Klints prisbelönta dokumentärfilm HUSH HUSH-stories (2014) om sexuellt våld som krigsstrategi i Kongo. Filmen berättar överlevares historier och beslutsamhet att förändra den rådande situationen. Hur ändrar man krigsrelaterade beteenden? Vilka blir konsekvenserna för de som lever kvar i efterdyningarna av kriget? Hur skapar man en vardag och ett fungerande samhälle igen? Hur skippas rättvisa och hur får överlevare upprättelse?

När: 16 februari, kl. 18-19.30
Var: FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66 A, Stockholm
Hur: Anmäl dig HÄR

Vi bjuder på dryck och tilltugg.
Varmt välkommen!

Dela det här:
Publicerat i Kalender