Film & referat: Fotboll på liv och död

Den 6 maj gästades FUF-fåtöljen av Christer Wälivaara, strateg för den internationella verksamheten på 6F – fackförbund i samverkan där bland annat fackförbundet Byggnads ingår. De svenska bygg- och träfacken bedriver tillsammans med det internationella bygg- och träfacket BWI (Building and Wood Workers’ International) just nu kampanjerna Rött kort till FIFA och Decent Work, för schyssta villkor för alla som arbetar vid byggena inför Fotbolls-VM, OS och andra stora sportevenemang.

Wälivaara berättar att han och hans fackliga kollegor under 2005 började bli uppmärksamma på en exceptionell ökning av antalet döda i olyckor på byggarbetsplatserna kring OS-byggen. När det var Pekings tur att år 2008 arrangera OS fick facken för första gången inte ens fick komma in på byggarbetsplatsen. Innan arenorna var klara hade, enligt officiella siffror, 10 arbetare mist livet. Det var dock enbart siffror för en av arenorna. Man satte sig då ned och började titta på vilka krav facket kunde ställa på fotbollens världsorganisation FIFA och Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Facken ansåg att de marknadsförde en falsk värdegrund för mänskliga rättigheter, eftersom det saknades principer för vilka länder som fick söka som arrangörer av internationella sportevenemang. Därför startade det globala bygg- och träfacket BWI kampanjen Decent Work med krav på löner som går att leva på, noll olyckor, arbete med kvalitet, förbättrade grundvillkor, inklusive boende för migrantarbetare, yrkesutbildning och tecknande av kollektivavtal. Man bildade även ett ramavtal för Decent Work som innehöll långsiktiga mål, som att FN:s internationella arbetsorganisations, ILO:s, kärnkonventioner ska finnas med vid uttagningen av arrangörskandidater, och att länderna ska ratificera konventionerna som ska gälla före, under och efter mästerskapen.

Decent Work initierades under byggnationerna inför fotbolls-VM i Sydafrika 2010, men uppmärksammades inte riktigt i Sverige då vårt landslag misslyckades att kvala in till mästerskapet. I London bjöds däremot facket in att delta i den lokala OS-kommittén, och när mästerskapen var över hade endast en arbetare omkommit i en transportrelaterad olycka. Detta går att jämföra med OS i Sochi 2014 då 70 arbetare miste livet och än idag har majoriteten av de 60 000- 70 000 migrantarbetarna ännu inte fått sina löner.

Wälivaara säger att innan arenorna står klara i Qatar 2022 kommer 4 000 migrantarbetare ha mist livet om inget görs. För närvarande finns cirka 1,5 miljoner migrantarbetare i landet. När de landar i Qatar tar arbetsgivaren deras pass vilket gör att de inte kan lämna landet eller röra sig fritt. Kontraktet som skrivs i Indien eller Nepal, där de flesta arbetarna kommer ifrån, rivs så fort de kommer in i landet. Wälivaara benämner deras situation som ett modernt slaveri, och säger att det är samma system som existerar i de svenska blåbärsskogarna. Det är samma typ av jobbmäklare och bemanningsföretag som lurar skjortan av redan utsatta människor.

Eftersom det är olagligt för migrantarbetare att organisera sig i Qatar har det globala facket BWI nu tagit ett beslut att försöka hjälpa arbetare på plats. För att förhindra att 4 000 migrantarbetare ska behöva sätta livet till under bygget av arenorna i Qatar och för att förbättra villkoren för arbetarna på plats driver de kampanjen Rött Kort till FIFA. Här uppmanas FIFA:s sponsorer, som är några av de absolut mäktigaste aktörerna, att sätta större press på FIFA och Qatar. Kampanjen riktar sig mot FIFA:s president Sepp Blatter för att få honom att öppna ögonen och ta ansvar för vad som händer på arenorna som byggs åt hans mästerskap. Men när Wälivaara och hans kollegor visade dokumentation på arbetarnas missförhållanden från deras besök i Qatar och bjöd in Blatter till arbetsplatserna, svarade han: ”Vi vill bara spela fotboll” – något som både upprör, men också förstärker, Wälivaaras och hans kollegors övertygelse om att de är något på spåren.

Av: Ingrid Bräne

Dela det här:
Publicerat i Referat & filmer