Podcast Utvecklingssamtalet: Tintin i Kongo – svenska tidningars bild av Afrika (Almedalen 2015)

 

kermaleriDetta avsnitt inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se, och Malin Stjernström, engagerad i biståndsdebatten.ses redaktion. Därefter följer ett samtal om den svenska mediebilden av Afrika.

Varför publicerar inte svenska tidningar namn på svarta privatpersoner i Afrika söder om Sahara? Går det att som medborgare i ett annat land anmäla svenska tidningar? Och varför är kvällstidningarna bättre än dagstidningarna på att publicera namn? Organisationen We Effect lanserar för tredje året i rad en rapport om bilden av svenskt bistånd i Afrika. Genom att titta på 1 221 artiklar i svenska tidningar från 2014 konstaterar rapporten att tidningarna bara namngav 13 procent av de privatpersoner från Afrika söder om Sahara, som porträtterades. Samtidigt namngavs i princip varenda vit person, ofta biståndspersonal, och svarta politiker, militärer och rebelledare. Under inspelningen av podden lämnade We Effect in en anmälan till pressombudsmannen för kränkning av personer från Afrika i 25 svenska tidningar. Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på Almedalsveckan i Visby 2015.

Medverkande: Ola Richardsson, kommunikationschef, We Effect, Ola Sigvardsson, pressombudsman och Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Samtalsledare: Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden.

Play
Dela det här:
Publicerat i FUF-radion