Podcast Utvecklingssamtalet: Sida – en 50-årig historia av solidaritet, smörjmedel och resultathets (Almedalen 2015)

 

utvsamtAvsnittet inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Jesper Bengtsson, chefredaktör för tidningen Tiden och fd chefredaktör för OmVärlden.

Den 1 juli 1965 grundades den statliga biståndsmyndigheten Sida. 50 år senare, nästan på dagen, i Almedalen, Visby tar detta avsnitt av Utvecklingssamtalet upp vad som egentligen blivit uträttat av myndigheten. Från början sysselsatte Sida 50 personer. Idag 700. Likaså har uppdraget förändrats, men hela tiden har man fått förhålla sig på gott och ont till Utrikesdepartementet, civilsamhälletsorganisationer och näringslivet. Hur har relationerna till dem som man skulle hjälpa, till partners, andra biståndsaktörer och UD förändrats? Hur har myndigheten förändrats i takt med att världen förändrats? Har man ufört sitt uppdrag? Och sist men inte minst kommer Sida finnas kvar? Bland annat bidrar biståndsminister Isabella Lövin med ett kort svar.

Medverkande: Charlotte Petri-Gornitzka, generaldirektör, Sida, Ann Svensén, generalsekreterare Individuell Människohjälp, Ewa Werner Dahlin, avdelningschef för humanitärt bistånd, Asien och Nordafrika, Sida, och Lennart Wolhgemuth, professor och forskare vid Göteborgs universitet, även styrelseledamot Föreningen för Utvecklingsfrågor.

Samtalsledare: Mats Sundgren, fd chefredaktör, OmVärlden.

Play
Dela det här:
Publicerat i FUF-radion