FUF-prisseminarium 14/3: Idrott på liv och död

14 mars, 2016 - kl. 18:00 till 19:30

Christer Wälivaara (strateg, fackliga nätverket 6F), Johan Lindholm (ordförande, Byggnads) och Per-Olof Sjöö (ordförande, Internationella Bygg- och Träarbetarfacket BWI) tilldelas 2015 års FUF-pris för sina insatser för att förbättra migrantarbetares arbetsvillkor. Vid prisutdelningstillfället mottar de sitt pris och talar på temat:

Idrott på liv och död

Pristagarna Christer Wälivaara, Per-Olof Sjöö och Johan Lindholm

Pristagarna Christer Wälivaara, Per-Olof Sjöö och Johan Lindholm

Med jämna mellanrum vänds hela världens blickar mot något av de internationella idrottsevenemang som samlar de allra duktigaste atleterna. Men sportfesterna har en mörk baksida. För att arrangemang såsom OS och VM ska kunna genomföras krävs bland annat att idrottsarenor byggs. I flera av de länder som står värdar för de kommande årens stora mästerskap, bland annat Qatar, Kina, Sydkorea och Ryssland, anställs migrantarbetare för att utföra jobben – många gånger under slavliknande arbetsvillkor. Uteblivna löner och odrägliga levnadsförhållanden är exempel på kränkningar av mänskliga rättigheter som arbetarna utsätts för inför omvärldens ögon. Migrantarbetarna saknar nästan alltid rättsligt skydd och är utsatta för övergrepp från sina arbetsgivare. Medan människorättskämpar och fackliga företrädare arbetar för att även migrantarbetare, i enlighet med de grundläggande mänskliga rättigheterna, ska ha drägliga arbets- och levnadsvillkor, menar företrädare för bland annat FIFA att idrott och politik inte hör ihop.

Vad har aktörer som det internationella fotbollsförbundet (FIFA) och Internationella olympiska kommittén (IOK) och deras sponsorer för ansvar för att de mänskliga rättigheterna efterlevs i samband med idrottsarrangemang? Hur arbetar de internationella fackförbunden med politiska påtryckningar för att förändra migrantarbetarnas villkor? Vilka framsteg har de nått, och vad väntar framöver?

Program
18.00 FUF-prisutdelning
18.15 Christer Wäälivara, Johan Lindholm och Per-Olof Sjöö talar om bakgrunden till kampanjer som ”Red card for FIFA”, vad som har uppnåtts och vad som återstår
18.55 Diskussion och frågor

När: 14 mars kl. 18.00-19.30
Var:  Barnhusgatan 6, Stockholm
Hur: Anmäl dig HÄR!

Vi bjuder på dryck och snacks. Varmt välkommen!

__________________________________

Prismotivering
Med utgångspunkt i ILO:s program för anständiga arbetsvillkor (Decent Work) har det internationella Bygg och träarbetarfacket, BWI, tillsammans med sina svenska medlemmar i det fackliga nätverket 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko) särskilt uppmärksammat migrantarbetares arbetsvillkor. Genom kampanjer som ”Red card for FIFA” har de kunnat nå helt nya målgrupper. De har visat på idrottens sociala ansvar, hur livet och arbetsvillkoren ser ut för de hundratusentals byggnadsarbetare som bygger arenor inför stora sportevenemang, och det höga pris arbetstagarna får betala. De tre pristagarnas har varit drivande i att utveckla detta globala fackliga samarbete som bidragit till att mänskliga rättigheter, globala utvecklingsfrågor och anständiga arbetsvillkor återkommande diskuteras på tidningarnas sportsidor och når ut till en bred idrottsintresserad allmänhet. Kampanjerna har bidragit till att tusentals byggnadsarbetare världen över fått bättre arbetsvillkor genom kollektivavtal, och att sportvärldens allra mäktigaste institutioner, som exempelvis Internationella Olympiska Kommitteen och FIFA, tvingats se sitt ansvar för att mänskliga rättigheter respekteras inför, under och efter de stora sportfesterna.

Om FUF-priset
Föreningen för Utvecklingsfrågor delar varje år ut FUF-priset för goda insatser inom utvecklingsarbete och bistånd. 2015 tilldelades Stefan de Vylder samt Christer Wälivaara, Johan Lindholm och Per-Olof Sjöö priset. Läs mer om FUF-priset HÄR.

Dela det här:
Publicerat i Kalender