Referat: Volontärturismen – en ny resebransch?

Fikat är serverat och lokalen är fylld med intresserade studenter då Peter Winai gästar FUF-fåtöljen i Lund för att berätta om sin kommande bok. Han har tidigare gästat för att prata om organhandel och nu vill han lyfta blicken mot volontärturismen – som han kallar en ny reseindustri.

I den ännu inte släppta boken får vi följa den fiktiva Sheila, en förskolefröken i Manchester som lever ett bohemiskt liv och en dag får ett erbjudande om att åka som volontär till Sydafrika. Perplex, men ivrig, tackar Sheila ja till volontärplatsen, en resa som hon kommer att ångra.

Med boken vill Winai lyfta fram det problematiska i situationer som denna, och han intresserar sig för brytningen mellan det kommersiella och det ideella i frågan. Även om kärnan i volontärarbete är just arbete, så lyfter han fram alternativa motiv till varför så många väljer att packa väskan och åka på volontärresor. Winai menar det i själva verket ofta handlar om att köpa upplevelsen av att ha gjort något gott, samtidigt som man fyller sitt CV med ännu en merit.

Å ena sidan kan resorna leda till kulturella möten och bygga förståelse mellan olika kulturer, vilket lyfts fram som en av de positiva effekterna. Å andra sidan riskerar volontärturismen att slå ut lokal arbetskraft, eftersom resenärerna betalar för att utföra ett jobb. Dessutom har många volontärer ingen särskilt kompetens för det arbete de utför.

Han engagerar publiken med frågor och livliga diskussioner förs om problematiken kring volontärresandet. En kvinna i publiken berättar om en personlig upplevelse av en volontärresa. För hennes del blev det inte något kulturellt utbyte, eftersom människorna som jobbade för volontärorganisationen själva var från västvärlden. Andra i publiken lyfter det koloniala perspektivet i situationen, och svårigheterna i att skilja på kommersiella och ideella aktörer. Den särskilda problematiken med barnhem nämns också. En problematik som handlar om att barnen på barnhemmen ofta missunnas djupare relationer till förmån för en serie tillfälliga relationer med volontärer.

Winai avslutar med att också lyfta sårbarheten hos den resande, som sällan känner till företagens motiv och kompetens. Detta belyser han i boken, där Sheila hamnar i situationer hon inte hade förutspått då hon reste iväg.

Referat av Kristoffer Berglund

Dela det här:
Publicerat i Referat & filmer