FUF-fåtölj 1/12: Anders Kompass – visselblåsaren i FN

1 december, 2016 - kl. 18:00 till 19:30

I juli 2014 fick Anders Kompass en rapport i handen som avslöjade att FN-soldater utsatt barn för sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken. Kompass, som då var chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter, slog larm till ansvariga för att rädda barnen. Men istället för att hyllas för sin handlingskraft blev han anklagad för tjänstefel, satt med munkavel och ombedd att avgå. Kompass blir sedan rentvådd från samtliga anklagelser och valde därefter att lämna FN.

Med FN-stadgan slår medlemsstaterna fast sin tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna och lovar att göra det som krävs för att upprätthålla rättvisan. Hur kunde då FN misslyckas med att upprätthålla sina principer, och hur förhindrar vi att detta händer i framtiden?

Anders Kompass, diplomat och f.d. chef inom FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter gästar FUF-fåtöljen.

NÄR? 1 december, kl 18.00 – 19.30
VAR? FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66A, Stockholm
HUR? Anmäl dig HÄR

Vi bjuder på dryck och tilltugg, varmt välkommen!

Dela det här:
Publicerat i Kalender