Seminarium 16/11: ICAN – vägen mot kärnvapenförbud

16 november, 2017 - kl. 18:00 till 19:30

År 2017 är debatten om kärnvapen mer aktuell än på länge. I juli enades 122 länder, inklusive Sverige, om en FN-konvention om ett globalt kärnvapenförbud och i oktober meddelade den norska Nobelkommittén att The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) tilldelats Nobels fredspris, bland annat för sina ansträngningar att få till just detta avtal.

Samtidigt genomför Nordkorea nya kärnvapentester och USA planerar att utöka sin kärnvapenarsenal tiofalt. Faktum är att alla nio kärnvapenstater – däribland Ryssland och Kina – under en lång tid investerat i modernisering av sina kärnvapen, och bojkottade såväl förhandlingarna som omröstningen om FN-konventionen.

Hur arbetar ICAN för att nå konkreta resultat i denna motvind? Vad är nästa steg? Och varför är det så viktigt att uppnå ett globalt kärnvapenförbud?

I Sverige representeras ICAN av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och Läkare mot kärnvapen (SLMK). I samtalet medverkar Gabriella Irsten, IKFF, och Andreas Tolf, SLMK. Modererar gör Henrik Karlsson, FUF.

NÄR? Torsdag 16 november kl. 18.00–19.30
VAR? FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66A, Stockholm
HUR? Anmäl dig HÄR

Vi bjuder på dryck och tilltugg.
Varmt välkommen!


Under hösten 2017 anordnar FUF för tredje gången en serie seminarier på temat fred och säkerhet. I årets serie vill FUF sprida kunskap och främja debatt om utrymmet för icke-militärt fredsarbete. Vi livesänder seminarierna i vår YouTube-kanal FUFplay. Du kan också titta på dem i efterhand och läsa exklusiva debattartiklar om fred och säkerhet på Biståndsdebatten.se/fredsakerhet2017.

Vill du skriva ett debattinlägg? Hör av dig till fuf@fuf.se.

Dela det här:
Publicerat i Kalender