Minority Rights Group International, London, 2006

Av: Ingrid Holmberg

I slutet av januari 2006 åkte jag till London för att under tre månader praktisera på den internationella organisationen Minority Rights Group, MRG. Full av förväntan anlände jag till den brittiska huvudstaden en vecka innan jobbet skulle dra igång. Innan jag for hade jag hört många skräckhistorier om bostadsbrist och svindyra hyresrum med låg standard. Jag avsatte därför ordentligt med tid för att kunna söka boende i lugn och ro innan praktiken startade, något som jag verkligen kan rekommendera framtida praktikanter. Lyckligtvis har jag en kompis som bor i London och kunde bo hos henne tills jag hade fixat ett eget rum. Det var skönt att få tips från en ”local” och dessutom slapp jag lägga ut pengar på hotell eller vandrarhem. För den som inte känner någon i staden sedan tidigare finns det dock ett flertal vandrarhem för backpackers där priserna inte är skyhöga. Att ha några dagar på sig är bra eftersom bostadsmarknaden i London är en djungel av olika typer av boende i skiftande prisklasser och av mycket varierande kvalitet! Jag sökte bostad på www.gumtree.com och i Loot magazine som kommer ut varannan dag och innehåller mängder med bostadsannonser. Loot finns även på nätet men de färskaste annonserna hittar man i pappersvarianten så den är att rekommendera. Eftersom MRG betalar sina praktikanters tunnelbanekort, s.k. ”Oyster card”, så behövde jag inte tänka så noga på i vilken zon jag skulle bo. (Att åka kollektivt i London är dyrt och det kostar förstås mer att köpa ett kort som gäller för zon 1-3 än något som bara funkar för zon 1). Eftersom kontoret ligger i östra London – i en otroligt mysig omgivning med spännande affärer och marknader – letade jag främst boende österut. Efter någon vecka bestämde jag mig för en s.k. ”flatshare” i East Ham, zon 3, i en mysig lägenhet med en trevlig flatmate. Det funkade bra och jag bodde på samma linje som jag tog till jobbet vilket var bekvämt. Utöver resekostnader stod MRG under hela praktiken för upp till £4 i lunchbidrag varje arbetsdag. Detta var till stor hjälp även om min ekonomiska situation ändå var ganska ansträngd. Trots ett Sida-stipendium på 20 000 kronor och lite egna sparpengar var det svårt att få alltsammans att gå ihop.

Mina arbetsuppgifter var varierande och mycket intressanta. Under mina tre månader på MRG jobbade jag med cirka fem större projekt och en mängd mindre uppdrag. Samia Kahn var min handledare och den jag fick mest jobb av i början men efter någon månad, när de övriga kollegorna fick bättre inblick i vad jag sysslade med, fick jag göra jobb åt dem också. Min främsta uppgift var att utveckla ett av MRG: s nya program som syftar till att stärka afroättlingars rättigheter i Sydamerika. Jag gjorde research och etablerade kontakt med potentiella samarbetsorganisationer i fält, översatte en blankett till spanska och skickade ut den till olika partners, sammanställde svaren jag fick in och utformade slutligen ett förslag på hur programmet ska vidareutvecklas i samråd med de sydamerikanska organisationerna.

Ett annat stort projekt var att göra ett utkast på en framtida MRG-rapport angående minoritetsrättigheter och HIV/AIDS. Det var oerhört intressant och spännande, inte minst för att jag fick göra allt jobb från grunden och komma med idéer och uppslag på tema och lämpliga kontaktorganisationer. Jag jobbade även med MRG: s projekt som rör romers rättigheter och fick bland annat kritiskt granska EU: s rapporter om minoritetsrättigheter i Östeuropa. Ytterligare en uppgift var att ha kontinuerlig kontakt med samarbetsorganisationer i Sydösteuropa och följde upp deras översättning av olika MRG-rapporter.

Under hela min tid på MRG behandlade mina medarbetare mig med stor respekt och som en självklar del av organisationen. Jag blev hela tiden tagen på allvar och kände att jag kunde göra en värdefull arbetsinsats. Mina akademiska kunskaper och mitt starka intresse för minoritetsrättigheter, internationell politik, skrivande och språk kom verkligen till sin rätt och det kändes otroligt roligt. Mina kollegor var vänliga och korrekta men stämningen på kontoret var inte särskilt hjärtlig eller okonstlat vänlig – snarare en smula tryckt och stel. Många medarbetare mailade varandra istället för att gå till den andres skrivbord och prata, de flesta åt en smörgås framför datorn istället för att luncha med någon annan och det pratades nästan aldrig om spontana saker utan direkt anknytning till jobbet. Jag tyckte att atmosfären på arbetsplatsen var ganska märklig och i början kändes det lite jobbigt att folk var så otroligt uppfyllda av sin karriär och jobbet. Under min praktikperiod slogs jag starkt av att det finns så få idealistiska personer som tycks brinna för sin sak, så många som mest verkar vara intresserade av sin karriär och så mycket ineffektivitet i hur situationen för fattiga människor i världen ska kunna förbättras. Detta gäller både MRG och andra internationella organisationer som jag var i kontakt med under min praktik. Samtidigt fick jag insikt i hur komplicerad världen är – framför allt den internationella organisations- och biståndsvärlden – och hur annorlunda saker ofta är i verkligheten från vad man tror när man läser om dem eller hör någon annan berätta. Det var naturligtvis en jobbig upplevelse emellanåt men samtidigt nyttigt att inse och något som fått mig att fundera på hur ”biståndskarusellen” kan förbättras och hur jag själv kan agera för att påverka på bästa sätt.

Mina tre månader på MRG gick mycket snabbt – efter några veckor hade jag kommit in i min nya tillvaro på jobbet och i staden och då rullade det hela på i rekordfart. Jag är jätteglad och nöjd över min tid i London som varit både lärorik och rolig. London är en fantastisk stad med ett underbart utbud av så många spännande saker – människor, musik, utställningar, klubbar, barer, muséer… Min tid på MRG i London var härlig både på grund av att jobbet var intressant och kändes meningsfullt och att staden är underbar och lätt att trivas i. Jag kan varmt rekommendera studenter som är intresserade av internationella frågor och gillar att arbeta självständigt att söka FUF:s praktikplats på MRG i London.

Dela det här:
Publicerat i Praktikberättelser