Den politiska konflikten inom kokainproduktionen

29 september, 2009 - kl. 18:00 till 19:00

I media framställs ofta inbördeskriget i Colombia som en konflikt som degenererat till en kamp mellan kriminella affärsintressen – men stämmer verkligen detta? Det är välkänt att såväl FARC som olika paramilitära grupper sedan länge varit involverade i handeln med kokain. Men är det verkligen omöjligt att vara politisk samtidigt som man handlar med kokain?

Föreläsningen, som bygger på en längre tids fältforskning inom kokainhandeln i södra Colombia, redogör för FARCs och olika paramilitära gruppers roller i kokainhandeln, deras förhållande till narkotikakartellerna och bondebefolkningen, och presenterar utifrån denna redogörelse en bild som låter oss se vilka samhällsgrupper som rent ekonomiskt vinner och förlorar på de illegala väpnade gruppernas inblandning i narkotikaekonomin.
Föreläsare: 
Oscar Jansson, antropolog vid Uppsala Universitet. Han  har under en lång tidsfältarbete forskat kring samspelet mellan paramilitärens och gerillans våld och kokainproduktionens lönsamhet i Putumayo i södra Colombia. Oscar Jansson disputerade år 2008 med avhandlingen The Cursed Leaf – An Anthropology of the Political Economy of Cocaine Production in Southern Colombia.

Plats: Latinamerikainstitutets bibliotek, Stockholms Universitet, hus B, plan 5 (T-bana: Universitetet)

Välkomna!

Dela det här:
Publicerat i Kalender