FUF-priset 2009 tilldelas…

FUF-priset 2009 tilldelas… Fredrik Gertten och Margarete Jangård för dokumentärfilmen Bananas!*

Dokumentärfilmer är framtidens informationskanal och tack vare Bananas!* har en bredare publik fått kunskap om den viktiga frågan och den pågående människorättskränkningen. Fredrik Gertten och Margarete Jangård har inte gett vika då ett stort multinationellt företag hotat med stämning för att förhindra att informationen sprids.

Att de sedan lämnar in en motstämning, i syfte att få skadestånd för de kostnader stämningen från Dole har inneburit, visar kämpaanda. Ett bevis på att yttrandefriheten inte kan tystas ner.

Filmen är ett bryskt uppvaknande för publiken, och även den oinsatte kan få förståelse för bananarbetarnas situation. Konsumenter och operatörer i industrin kan sedan själva påverka genom att bojkotta Dole.

Sammanfattningsvis har de genom små medel, engagemang, vilja och en kamera gjort en stor insats i att belysa en rättighetskränkning som annars hade undanhållits.

Dela det här:
Publicerat i Övrigt