Afrika – hopplöst eller blomstrande?

27 april, 2011 - kl. 18:00 till 19:45

Nordiska Afrikainstitutet och Föreningen för Utvecklingsfrågor bjuder in till en Afrikakväll på Medelhavsmuseet.

Visning av dokumentären Jew-Man Business, om de tre unga männen Ice T, Bone Thugs och Junior som försörjer sig på jew-man business – handel med stulna eller olagliga varor – i slumområdet Belgium i Sierra Leones huvudstad Freetown. Mats Utas, docent i kulturantropologi som gjort Jew-Man Business, berättar om filmen och om situationen i Sierra Leone.

Pengar i handen eller långsiktig matförsörjning? Eva Tobisson, fil doktor i socialantropologi, berättar om kvinnornas algodling och om jordbrukets betydelse för livsmedelssäkerhet på Zanzibar i Tanzania. Männen tröttnade snabbt på att odla alger när de insåg att det innebar hårt arbete och mager förtjänst. Kvinnorna var däremot villiga att ta sig an uppgiften.

Mer om Mats Utas och Eva Tobissons forskningsprojekt kan man läsa i den nya årsrapporten ”The Rise of Africa – Miracle or Mirage?” från Nordiska Afrikainstitutet. Här skriver elva av institutets experter på ett enkelt och intresseväckande sätt om sin forskning.

Från att ha kallats ”den hopplösa kontinenten” har Afrika utvecklats till en av världens snabbast växande ekonomier. Det ekonomiska uppsvinget har förstärkts av aktivt politiskt reformarbete och en minskning av antalet väpnade konflikter. Samtidigt kvarstår enorma utmaningar. Fortfarande lever nästan hälften av alla människor i Afrika i extrem fattigdom. Social splittring och utslagning i spåren av våldsamma konflikter är ett annat stort problem i många länder.

Konferencier: Lennart Wohlgemuth, styrelsemedlem i Föreningen för Utvecklingsfrågor. Övriga medverkande: Mattias Sköld, redaktör för årsrapporten ”The Rise of Africa – Miracle or Mirage?”.

27 april, 18.00 – 19.45. Hörsalen, Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm.

Obligatorisk anmälan. Anmäl dig till fuf@fuf.se, märk ditt mail ”Afrikakväll”. Välkomna!

Dela det här:
Publicerat i Kalender