Fåtöljen: Kina i Afrika

4 oktober, 2011 - kl. 18:00 till 19:30

Världsfokus flyttas alltmer från USA och Europa mot Asien och de sk BRIC länderna. Störst bland dessa är utan tvekan Kina som blir allt viktigare som ekonomisk aktör, handelspartner och biståndsgivare. För att världens näst största ekonomi ska fortsätta växa behöver man säkra sina råvarukällor. Kina investerar stort i Afrika, i allt från stora infrastrukturprojekt till olje- och gassektorn. Men blir också allt större som biståndsgivare och diplomatisk aktör.

Är det en råvarukolonialism vi bevittnar eller finns det vinster för de afrikanska länderna i handeln och biståndet med Kina? Vad är utmaningarna och fördelarna för Kina? Vilka är vinnarna och förlorarna i den ökande relationerna mellan Afrika och Kina?

Kom och delta i ett samtal mellan Lennart Wohlgemuth, gästprofessor i Afrikastudier vid Göteborgs universitet och Börje Ljunggren,  författare och en av Sveriges främsta Asienkännare.

OBS. Begränsat antal platser,
obligatorisk anmälan till fuf@fuf.se. Märk ditt mail Kina.

Dela det här:
Publicerat i Kalender