Brasilianska Amazonas: Regeringens tillväxtpolitik och dess konsekvenser för ursprungsbefolkningarna

26 september, 2011 - kl. 18:30 till 20:00

Brasilien är världsledande inom bioenergi, vattenkraft och oljetillgångar. 300 dammprojekt planeras för att bistå den brasilianska industrin med kraft. Landets regering har stora planer för fortsatt exploatering av Amazonas och tar liten hänsyn till de tusentals människor som påverkas. Landkonflikter, omfattande skogsavverkningar, konfrontationer och mordfall är konsekvenserna av en närmast hänsynslös tillväxtpolitik.

Suruifolket, en av Amazonas många ursprungsfolk, beslutade att stoppa all illegal avverkning av tropiskt timmer i reservatet. Den skötselplan man har tagit fram för att satsa på en långsiktig hållbar utveckling har väckt stort intresse hos andra ursprungsfolk i regionen. Men Suruifolkets motstånd mot avverkningarna genererade också omedelbart en konflikt med marknadsintressen och den lokala eliten.

Välkommen till ett möte om den brasilianska politikens konsekvenser och kampen för mänskliga rättigheter i Amazonas.

Chief Almir Surui, framträdande ledare för Suruifolket i brasilianska Amazonas, lever sedan i maj ånyo ständigt mordhotad av den lokala sågverksmaffian.

Israel Vale, koordinatör för Kanindé, en brasiliansk NGO med säte i Porto Velho – Rondonia. Kanindé stödjer ursprungsbefolkningarna med invasionsbekämpning, produktion, skötselplaner m.m, men arbetar också med påverkansarbete mot myndigheter och allmänhet.

Lokal: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40
Arrangörer: Jordens vänner, Studiefrämjandet och FUF.
Mötet hålls även i Uppsala, Kafé Mumrik, Bangårdsgatan 13, onsdagen den 28 september kl. 18.30

Dela det här:
Publicerat i Kalender