Är slumområden världens framtid? FULLSATT

9 maj, 2012 - kl. 18:00 till 19:30

Är slumområden världens framtid?

Mer än 50 % av jordens befolkning bor idag i städer. Frågan om hur vi ska bygga hållbara städer för framtiden blir allt mer brännande. Idag leder massiva migrationsströmmar från landsbygden, i länder med redan utbredd fattigdom, till att slumområdena växer dramatiskt. Denna trend kräver ett nytt urbant förhållningssätt till traditionellt utvecklingssamarbete och synen på slummens fattiga.

• Vilken roll spelar ett aktivt civilsamhälle för att uppgradera slummen?

• Hur kan kvinnliga nätverk skapa jämlikhet och hållbar utveckling i slummen?

• Är begreppet ”empowerment” bara ett modeord eller är det ledordet för en ny urban utvecklingsstrategi?

 

FUF bjuder in till ett interaktivt seminarium som tar sin början i berättelser från slummen i Gandhis födelsestad, den nordindiska staden Ahmedabad, och avslutas med ett samtal med experter inom urban utveckling i vilket publiken är varmt välkommen att aktivt delta.

Göran Tannerfeldt var tidigare chef för Sida:s enhet för urban utveckling och har tillsammans med Per Ljung skrivit boken ”More Urban Less Poor ” som tar upp urbaniseringens problematik och möjligheter.

Mats Jarnhammar är kulturgeograf och stadsplanerare med erfarenhet från Asien och Afrika. Sedan 2009 har han arbetat vid Cities Development Initiative for Asia, CDIA, i Manilla, Filippinerna med ansvar för social hållbarhet och fattigdomsbekämpning i stora infrastrukturprojekt. Dessförinnan arbetade han vid konsultföretaget Node med uppdrag bland annat för Sida.

Den inledande föreläsningen hålls av fyra studenter som i februari i år gjorde fältstudier i Ahmedabad, Indien. Shanty town, favela eller slum, är slumområden världens framtid? Kom och diskutera!

 

Datum: Onsdagen den 9 maj 2012

Tid: 18:00 – ca 19:30

Plats: FUF:s kansli, Karlsbergsvägen 66A, Stockholm. T-bana St Eriksplan.

OBS! Seminariet är nu fullsatt. För info om eventuell restplats – var god kontakta FUF på fuf@fuf.se!


Dela det här:
Publicerat i Kalender