Nystart för sveriges politik för global utveckling- Lansering av barometer 2012

10 maj, 2012 - kl. 12:00 till 13:30

Nystart för sveriges politik för global utveckling

– Lansering av barometer 2012

 10 maj kl. 12.00 – 13.30

Klara konferens, Vattugatan 6, Stockholm (T-bana: T-centralen).

En gratis lunchsmörgås serveras från 11.45.

 Anmälan: Senast den 7 maj till angelika.kahlos@concord.se, tfn 08-648 99 50.

 

Snart fyller Sveriges politik för global utveckling tio år. Med PGU kom en enig riksdag överens om att alla politikområden ska dra åt samma håll och bidra till en rättvis och hållbar global utveckling. Den 10 maj presenteras 2012 års Barometer som mäter trycket på PGU. I rapporten utvärderar och betygsätter organisationer Sveriges politik på följande områden: klimat, migration, finans, handel och säkerhet. Dessutom presenteras konkreta förslag på hur politiken kan förbättras.

Axplock ur rapporten:

Vapenexport: Efter den arabiska våren har Sverige presenterat särskilda biståndssatsningar med fokus på demokrati och yttrandefrihet i Mellanöstern och Nordafrika. Samtidigt har Sveriges krigsmaterielexport till diktaturer ökat dramatiskt. År 2011 gick mer än hälften av den svenska vapenexporten till ickedemokratier, med Saudiarabien som största köpare. Sverige är också världens fjärde största leverantör av vapen till utvecklingsländer.

Skatteflykt: Regeringen stödjer EU-kommissionens förslag om ökad transparens i företags redovisning genom land-för-land-rapportering. Det är ett positivt steg för att försvåra skatteflykt från utvecklingsländer. Samtidigt saknas idag regler som förhindrar att biståndsinvesteringar bidrar till skatteflykt. En del av det svenska biståndet investeras genom det statliga riskkapitalbolaget Swedfund. Efter kritik från Riksrevisionen 2009 införde regeringen ett tillfälligt stopp för Swedfund att investera i fonder i skatteparadis. Swedfund har dock behållit sina tidigare investeringar och 2010 uppgick dess investeringar i fonder i skatteparadis till 317 miljoner kronor. 

Hur rimmar detta med PGU:s löften om en samstämmig politik? Vad krävs för att uppfylla målen i PGU och åstadkomma en ansvarsfull politik för utveckling? Välkommen på ett lunchseminarium med en presentation av 2012 års Barometer och en paneldiskussion med Bodil Ceballos (MP), Kenneth G Forslund (S) – tbc, Anders Sellström (KD), representant från M – tbc, och Lennart Wohlgemuth (FUF och gästprofessor vid Center for African Studies, Göteborgs universitet).

 

Arrangörer: CONCORD Sverige, ActionAid, Afrikagrupperna, Diakonia, Forum Syd, Föreningen för Utvecklingsfrågor, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna till Kvinna, LO-TCO Biståndsnämnd,

Plan Sverige, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Freds och Skiljedomsföreningen och Svenska missionsrådet.

Dela det här:
Publicerat i Kalender