På kollisionskurs med historien -En ny syn på Vietnamkriget

19 november, 2012 - kl. 18:00 till 19:30

FUF, Svenska kommitteen för Laos, Vietnam och Kambodja och ABF bjuder in till seminariet:

På kollisionskurs med historien

– En ny syn på Vietnamkriget

Varför blev Vietnam skådeplatsen för en av de längsta och blodigaste striderna efter 1945 och varför gick två ledande västländer, först Frankrike och sedan Förenta Staterna, vilse i denna kamp? I den nya boken Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam granskas frågorna på nytt. Enligt författaren Fredrik Logevall såg Förenta Staternas ledare, tidigt de hinder som stod i vägen för en seger mot Ho Chi Minhs revolutionära styrkor. I stället för att beakta Frankrikes erfarenheter tog man det ödesdigra beslutet att bygga upp och försvara Sydvietnam och därigenom ställa sig på kollisionskurs med historien.

Föreläsning med Fredrik Logevall, professor i historia vid Cornelluniversitet i USA.

Samtalsledare: Stein Tönnesson, fredsforskare och adjungerad professor vid Uppsala universitet.

Måndag 19 november kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Fri entré

Samtal och efterföljande diskussion hålls på engelska.

Dela det här:
Publicerat i Kalender