FUF-prisutdelning! I samband med seminariet ”Barnbidrag bekämpar fattigdom”

23 januari, 2013 - kl. 14:00 till 16:30

FUF, Svenska kyrkan och CONCORD Sverige bjuder in till seminariet:

Barnbidrag bekämpar fattigdom

– social trygghet, en fråga för de globala utvecklingsmålen efter 2015

 

Datum: Onsdagen den 23 januari

Tid: 14.00-16.30 (Fika serveras i samband med seminariet)

Plats: Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Hörsalen

Seminariet hålls på engelska.

Anmäl dig genom att klicka HÄR

 

Sociala trygghetssystem, så som barnbidrag och folkpensioner, har under senare år inrättats i allt fler utvecklingsländer. Sådana sociala överföringar har överlag givit goda resultat – undernäringen minskar, särskilt bland barn, fler barn går i skolan och människors hälsa förbättras. Sociala trygghetssystem bidrar därmed tydligt till flera av Milleniemålen och har uppmärksammats mycket i de senaste årens internationella utvecklingsdebatt. I Sverige har det emellertid varit ganska tyst, trots att Sverige har lång erfarenhet av att bygg upp trygghetssystem och borde ha mycket att bidra med.

 

Under 2013 inleds arbetet med att formulera nya globala utvecklingsmål efter 2015, genom en rad olika konsultationer på nationell och internationell nivå. Armando Barrientos och David Hulme vid University of Manchester är ledande experter på sociala trygghetssystem och internationella utvecklingsfrågor. De har på Svenska kyrkans uppdrag tagit fram ett förslag till hur man med nya globala utvecklingsmål skulle kunna bidra till att påskynda utvecklingen av sociala trygghetssystem i utvecklingsländer.

 

Som ett bidrag till diskussionen om framtida utvecklingsmål inbjuder Svenska kyrkan, Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) och CONCORD Sverige till ett seminarium med utgångspunkt i Barrientos och Hulmes förslag.

 

Vid seminariet utdelas det årliga FUF-priset, som i år går till Gunnel Axelsson Nycander för hennes arbete med sociala trygghetssystem, bland annat dokumenterat i skriften ”Pengar i handen – sociala trygghetssystem som metod att bekämpa fattigdom och hunger”.

Talare:

Armando Barrientos, professor och Research Director vid Brooks World Poverty Institute, University of Manchester.

Hans förslag kommenteras av bland andra:

Mats Hårsmar, Nordiska Afrikainstitutet

Gunnel Axelsson Nycander, Svenska kyrkans internationella arbete

Modererar gör Ulrika Modéer, FUF.

Välkomna!

Dela det här:
Publicerat i Kalender