FUF-fåtölj: Kapitalflödet från fattiga länder till rika – om den omfattande skatteflykten från utvecklingsländer

15 maj, 2013 - kl. 18:00 till 19:30

Varje år försvinner summor som motsvarar tio gånger det samlade globala biståndet från fattiga länder till rika länder och skatteparadis i form av illegal kapitalflykt

Detta sker framförallt på grund av multinationella företags skatteflykt. Om den olovliga skatteflykten stoppades och pengarna istället beskattades i utvecklingsländerna skulle dessa få minst 160 miljarder dollar extra i skatteintäkter, varje år. Det är pengar som skulle kunna finansiera utbildning, hälsa, och infrastruktur, och därigenom bidra till att utvecklingsländerna tar sig ur fattigdomen.

FUF’s seminariegrupp välkomnar Kristina Fröberg som kommer att tala om problematiken med skatteflykt genom att ta upp exempel på hur det kan gå till, beskriva hur drabbade länder påverkas samt vad vi kan göra, både i Sverige och internationellt.

Kristina Fröberg är statsvetare och arbetar med kapital-, och skatteflyktsfrågor på Forum Syd. Där har hon varit policyrådgivare i globala utvecklingsfrågor med ett särskilt fokus på globala ekonomiska strukturer sedan 2003. Hennes skrift ’Bringing the billions back: how Africa and Europe can end illicit capital flight’ har fått stor internationell uppmärksamhet.

Datum: Onsdagen den 15:e maj 2013

Tid: 18:00 – 19.30

Plats: FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66A, Stockholm

OBS! Begränsat antal platser. Anmäl dig genom att klicka HÄR!

Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Varmt välkomna!

Läs mer om FUF på www.fuf.se

 

Dela det här:
Publicerat i Kalender, Nyheter