Lunchseminarium om klimatförändringar, klimatlöften och globalt samarbete 16/5

16 maj, 2013 - kl. 12:00 till 12:30

Diakonia tillsammans med Föreningen för Utvecklingsfrågor bjuder in till:

Lunchseminarium om klimatförändringar, klimatlöften och globalt samarbete.

 – Jag kommer från ett samhälle som ser effekterna av klimatförändringarna varje dag. Floder som torkar, oförutsägbara regn, extrema torrperioder och när det väl regnar för det med sig stor förödelse. Årstiderna och skördesäsongerna följer inte tidigare mönster, de skiftar och är svåra att förutse. Samhällen som är beroende av boskap för sin inkomst tvingas se sin boskap tyna bort. Vardagen har vänts upp och ner.

Mithika Mwenda bor i Kenyas huvudstad Nairobi och arbetar som generalsekreterare för Afrikas största klimatnätverk Pan African Climate Justice Alliance, PACJA.

Mithika Mwenda är inbjuden till Sverige för att tala om det han kallar världens största utmaning – klimatförändringarna. Han kommer direkt från de internationella klimatförhandlingarna i Bonn, där PACJA arbetar för att få till stånd ett globalt samarbete.

De rika länderna, inklusive Sverige, har lovat att kompensera utvecklingsländerna för skadorna som orsakas genom utsläpp av bland annat växthusgaser. Från och med år 2020 ska dessa länder tillsammans bidra med 100 miljarder dollar per år och pengarna får inte tas ur biståndsbudgetarna. Medlen ska utvecklingsländerna använda för att anpassa sig till det förändrade klimatet. Hittills har Sverige inte anslagit en enda ny krona till klimatfinansiering.

Välkommen till ett miniseminarium om den svenska klimatpolitiken.

Medverkar gör:

Petter Lydén (Diakonia)

Jens Holm (V)

Anita Broden (Fp)

Mithika Mwenda (PACJA)

Datum: Torsdagen den 16 maj

Tid: 12:00-12:30

Var: Plats nära Helgeandsholmen/Gamla stan. Exakt adress meddelas vid anmälan.

Anmälan: Seminariet är gratis och öppet för allmänheten, föranmälan krävs dock – senast 15 maj via mejl till sara.hugosson@diakonia.se

Vi bjuder på en lunchmacka.

Dela det här:
Publicerat i Kalender