Vo Nguyen Giap och hans gärning- Om en mytomspunnen general i Vietnam

6 november, 2013 - kl. 18:00 till 20:00

Svenska kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja bjuder tillsammans med FUF och ABF Stockholm in till seminariet:

Vo Nguyen Giap och hans gärning

Om en mytomspunnen general i Vietnam

Datum: Onsdagen den 6 november

Tid: kl 18.00,

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

Ingen föranmälan behövs. Fri entré

General Vo Nguyen Giap dog 4 oktober 2013, 102 år gammal. Efter vietnamesisk tidsräkning 103. Det ledde till ett utbrott av enorma känslor hos den vietnamesiska befolkningen, som i stora skaror och kilometer långa köer kom för att ta avsked av honom där han låg på lit de parade.

Partiledningen hade beslutat om två dagars statsbegravning för att tillfredsställa befolkningens och krigsveteranernas behov av att visa sina känslor för landets mest populära ledare näst Ho Chi Minh men kanske också för att framstå som värdiga arvtagare till honom.

Professor Stein Tønnesson föreläser om Vo Nguyen Giap, 1900-talets främste representant näst Mao Zedong, för doktrinen om ”folkkriget”, dess uppkomst och fall i skenet av generalens händelserika och dramatiska liv.

Före detta ambassadören Börje Ljunggren diskuterar Giap-mytens roll i dagens Vietnam och resonerar om vad befolkningens sorg säger om dagens situation i landet och dess framtid. Båda har nyligen varit på en forskarkonferens i Vietnam.

Samtalsledare är Johan Peanberg.

Dela det här:
Publicerat i Kalender