Seminarium 3/3: Kampen om vattnet

3 mars, 2014 - kl. 17:30 till 19:30

kampenomvattnetDet finns en tydlig koppling mellan naturresurser och konflikter, inte minst vad gäller sötvatten. Ökad konsumtion och globala klimatförändringar sätter press på vattentillgångarna. Detta kan komma att få konsekvenser för säkerheten främst i områden där flera länder delar samma vattenkälla. För länderna kring Nilen är denna fråga extra aktuell. Den så kallande Renässansdammen som den etiopiska regeringen just nu anlägger i Nilen blir Afrikas största damm när den är klar. Det är ett kontroversiellt projekt som rymmer många potentiella konfliktytor i ett redan politiskt instabilt område. Vissa menar att vattenförsörjningen kan komma att påverkas negativt när floden däms upp, något som kan leda till konflikter mellan uppströms- och nedströmsstater. Andra potentiella konflikter kan till exempel tänkas uppstå till följd av dammens inverkan på miljön och det arkeologiska kulturarvet i området.

Hur ser sambandet mellan vattenresurser, klimatförändringar och säkerhet ut? Kommer Etiopiens dammprojekt att leda till fler och nya typer av konflikter, eller bidrar den tvärtom till ökat samarbete kring utnyttjandet av Nilens vatten? Vilka exempel på lyckade förhandlingslösningar finns i andra vattenkonflikter?

Medverkande:

Carin Norberg – tidigare chef för Nordiska Afrikainstitutet
Malin Mobjörk – forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut
Terje Østigard – forskare och ledare för forskningsklustret Landsbygdens förändring, resurser och ägande vid Nordiska Afrikainstitutet
Ana Cascao – forskare och programansvarig vid Stockholm
International Water Institute
Paul Sinclair – professor vid institutionen för arkeologi
och antik historia vid Uppsala Universitet

När? Måndag 3 mars kl. 17.30-19.30
Var? Sal ”Brevlådan” på Postmuséet,
Lilla Nygatan 6 i Stockholm (T-bana Gamla stan)
Anmäl dig HÄR!

Seminariet hålls på engelska.
FUF bjuder på kaffe/te och smörgås!

INVITATION IN ENGLISH

________________________________________________

Detta seminarium är det andra i en serie om tre på det övergripande temat ´säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling´. Seminarierna filmas och kopplas till en plattform på nätet tillsammans med exklusiva inlägg av de medverkande panelisterna. Gå in på www.bistandsdebatten.se/fredsakerhet och diskutera fred och säkerhet!

Dela det här:
Publicerat i Kalender