18/2-14: FUF-prisutdelning till Kvinna till Kvinna och seminarium ”Kvinnor som utmanar”

2013 års FUF-pris tilldelades Kvinna till Kvinna på Myntkabinettet i Stockholm den 18 februari. Föreningen för Utvecklingsfrågor delar varje år ut FUF-priset för goda insatser inom utvecklingsarbete och bistånd. Kvinna till Kvinna vann med motiveringen:

”För deras arbete för kvinnors säkerhet och rättigheter i konflikt- och postkonfliktområden. Utifrån en djup förståelse av vad säkerhet betyder och insikten att kvinnors säkerhet är en nyckel till utveckling arbetar Kvinna till Kvinna outtröttligt för förbättrade levnadsvillkor för fattiga människor.”

I samband med prisutdelningen hölls seminariet ”Kvinnor som utmanar”:

I alla konfliktområden finns de, kvinnorättsaktivisterna som oförtrutet och alltför ofta osyn­ligt kämpar för förändring efter krig och konflikter. De spelar en viktig roll för fred och kvinnors rättigheter i sina samhällen, och de får ofta betala ett högt pris för sitt engagemang. Hot, våld och fattigdom är vanligt i arbetet för jämställdhet och rättvisa.

Program:

16.30 Visning av dokumentären ”Six Days” (25 min). Filmen följer tre kvinnoaktivister i tre länder (Liberia, Abchazien/Georgien och Irak) under sex dagar och visar deras arbete, mod och civilkurage.

17.00-18.00 Panelsamtal med Thomas Hammarberg, fd Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Lena Ag, Kvinna till Kvinna ochMarie Månsson, Civil Rights Defenders.

Moderator: Christina Hagner, Kvinna till Kvinna

 

 

Dela det här:
Publicerat i Referat & filmer