Film: Kampen om vattnet 3/3-14

3 mars hölls det andra seminariet i serien på Postmuséet i Stockholm. Malin Mobjörk (forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut), Terje Østigard (forskare och ledare för forskningsklustret Landsbygdens förändring, resurser och ägande vid Nordiska Afrikainstitutet), Paul Sinclair (professor vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala Universitet) och Ana Cascao (forskare och programansvarig vid Stockholm International Water Institute) diskuterade vattenkonflikter utifrån exemplet Renässansdammen i Blå Nilen under ledning av moderator Carin Norberg. Hur ser sambandet mellan vattenresurser, klimatförändringar och säkerhet ut? Kommer Etiopiens dammprojekt att leda till fler och nya typer av konflikter, eller bidrar den tvärtom till ökat samarbete kring utnyttjandet av Nilens vatten? Vilka exempel på lyckade förhandlingslösningar finns i andra vattenkonflikter?

Med anledning av seminariet debatterar Malin Mobjörk på Biståndsdebatten. Hon argumenterar för att klimatförändringarnas säkerhetskonsekvenser utgör en av de försvars- och säkerhetspolitiska utmaningar som numera ofta nämns i bakgrundsanalyser, men som inte har fått något genomslag i den förda politiken. Läs artikeln HÄR! Vad tycker du? Ge dig in i debatten, tyck, tänk och diskutera på samma länk.

För mer information om seminarieserien, besök www.bistandsdebatten.se/fredsakerhet

Dela det här:
Publicerat i Övrigt, Referat & filmer