Fåtölj 25/11: Privatskolor – ett alternativ i utvecklingsländer?

25 november, 2014 - kl. 15:00 till 16:30

I många utvecklingsländer, till exempel Ghana, Nigeria, Sydsudan och Indien, pågår skolrevolutioner – inte på initiativ av regeringar, utan av föräldrar. Forskning visar på stora skillnader i kvalitet mellan statliga och privata skolor i utvecklingsländer. Man har till exempel kunnat påvisa att privatskolor i högre utsträckning än statliga kan erbjuda eleverna läromedel, vatten, toaletter och elektricitet. Samtidigt lider statliga skolor ofta av hög lärarfrånvaro.

För att invånare från slummen i Indien ska ha råd att gå i privatskolor har ett pilotprojekt startat. Projektet innebär att de fattigaste i Indien får en skolcheck, som skolpeng, att använda i privatskolor. På så vis ges fattiga barnen i slummen en chans till privat utbildning. Men är privata skolor alltid bättre än statliga? Hur fungerar detta skolpengssystem i realiteten? Är det ett bra alternativ, eller är det ett sätt för regeringar att slippa undan ansvar för den statliga skolan? Bör marknadsekonomin styra över utbildningens kvalitet?

Baladevan Rangaraju, chef för tankesmedjan India Institute, gästar FUF-fåtöljen för att prata om pilotprojektet med skolpengssystemet i Indien, samt om privatskolor som ett utbildningsalternativ i utvecklingsländer.

När: 25 november 15.00-16.30
Var: FUFs kansli, Karlbergsvägen 66A, Stockholms Universitet
Hur: Anmäl dig HÄR

Seminariet hålls på engelska.

Vi bjuder på dryck och tilltugg.
Varmt välkommen!

Dela det här:
Publicerat i Kalender