Fåtölj 15/10: Volontärturism – för vems bästa?

15 oktober, 2015 - kl. 18:00 till 19:30

Idag har det blivit allt vanligare, och nästan lite trendigt, bland framförallt unga att åka som volontär till barnhem i utvecklingsländer. Många som volontärarbetar gör det för att de känner att de vill göra en insats för att förbättra världen och utvecklas på ett personligt plan. Men trots god vilja så kan volontärresor ha negativa effekter på barnen och skada mer än hjälpa. Den så kallade ”volonturismens” uppsving har även resulterat i att barnhem allt oftare bedrivs som vinstmaximerande företag som exploaterar både barn och volontärer. Hur kommer det sig att barnhem av många förs fram som ett bra sätt att hjälpa barn i fattiga länder, samtidigt som det ses som ett misslyckande att placera barn på institution i vårt eget land?

Britta Holmberg, biträdande generalsekreterare på World Childhood Foundation, har på nära håll sett de negativa konsekvenserna av volontärturismen. Hon gästar FUF för att diskutera problematiken kring barnhem och volonturism.

När? 15/10 kl 18 – 19.30

Var? FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66A, Stockholm

Hur? Anmäl dig HÄR

Vi bjuder på dryck och tilltugg, varmt välkomna!

 

 

Dela det här:
Publicerat i Kalender, Övrigt