Fördjupningssamtal 20/10: Att förebygga konflikter och bygga fred – fokus Medelhavet

20 oktober, 2015 - kl. 18:00 till 18:00

Säkerhetsläget i världen har förändrats. Antalet konflikter är det högsta på femton år och inte sedan andra världskrigets slut har så många människor varit på flykt. Läget är allvarligt inte minst hos Europas närmaste grannar i söder – länder i Nordafrika och Mellanöstern (MENA). Fattigdom, ojämlikhet och brist på demokrati är exempel på faktorer som har bidragit till instabiliteten i området. En stor andel av befolkningen i dessa länder är unga som inte accepterar en hopplös framtid med dåliga arbetsvillkor eller arbetslöshet. Trots många år av deklarationer från EU:s sida om partnerskap för social och ekonomisk utveckling är utmaningarna fortsatt stora.

Vad kan göras för att motverka den kraftiga ökningen av konflikter kring Medelhavet? Vilka är utmaningarna i det konfliktförebyggande arbetet? Vad kan vi lära av historien och hur kan vi jobba framåt?

Under ett FUF-seminarium i slutet av september diskuterade freds- och säkerhetsexperter konfliktförebyggande och fredsbygge ur ett globalt perspektiv. Nästa vecka välkomnar vi Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska Institutet, för att fördjupa diskussionen. Mats har tidigare varit direktör för Center for Mediterranean Integration där han främst har arbetat med händelseutvecklingen i samband med den arabiska våren i MENA-området, samt med frågor som rör samarbete mellan länderna i Medelhavsområdet.

När: 20 oktober, kl. 18.00-19.30
Var: FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66 A, Stockholm
Hur: Anmäl dig HÄR.

Vi bjuder på dryck och tilltugg!
Varmt välkommen!

Detta seminarium är en del av FUF:s informations- och debattprojekt om fred och säkerhet. Vi livesänder seminariet på youtube.com/fufplay. Du kan också titta på det i efterhand och ge dig in i debatten om fred och säkerhet på biståndsdebatten.se/fredsakerhet2015. Där hittar du seminariefilmen och exklusiva debattinlägg.

Dela det här:
Publicerat i Kalender, Övrigt