Nordiska Afrikainstitutet – Forskningsenheten (praktikplats)

Plats:

Uppsala, Sverige

Praktikarbetsplatsens hemsida:

http://nai.uu.se

När och omfattning:

Vårterminen 2017 - en termin, heltid

Info om praktikarbetsplatsen:

Nordiska Afrikainstitutet är ett centrum i Norden för forskning, dokumentation och information om dagens Afrika. Institutet gör forskning och analys av Afrika tillgänglig för forskare, beslutsfattare, medier, studenter och allmänhet och har som uppgift att bedriva forskning och främja studier om Afrika och afrikarelaterade ämnen i Norden. Institutet är en statlig svensk myndighet och finansieras gemensamt av Sverige, Finland och Island.

Vad innebär praktiken?

Goals – Overview of Africa related research and courses in the Nordic countries; – Roadmap for information flows between those engaged with research on Africa; – Platform for collaboration within the Nordic countries and between Nordic and African researchers and institutions; – Tool for engaging researchers.

Document relevant sources such as previous studies of mapping research related to Africa and Development Research in the Nordic countries. (Calais, Magnus; Survey of Swedish doctoral theses on the topic of Africa, within social sciences and humanities, 2000-2007, Nordic Africa Institute 2007Ewald, Jonas and Anders Närman 2001 “Göteborg University in Africa, Africa at Göteborg University. Göteborg University: Centre for Africa Studies etc.).

Document research as measured by research grants and amounts of doctoral theses published in the Nordic countries within a given period, that display some kind on focus on Africa, and can be said to lie within the frame of Humanities or Social Sciences;

Document research on Africa done on internal grants by professors, associate professors and lecturers at a select number of universities in the Nordic countries; Document courses in African studies given at Nordic universities/researchinstitutes. From 7,5 courses, to programs on undergraduate and master level;

Document courses that not directly is African studies, but where issues related Africa is important (Like development studies, African Languages, cultural geography etc);

Document Africa related associations, network and activities at various universities (Africa Networks, African Students associations, Africa Filmclubs etc);

När? Hur länge? Omfattning?

Vårterminen 2017. En termin. Heltid.

Önskvärd kompetens/erfarenheter

– Studies in the field of social sciences, preferably at master level ( economics, political science, African studies, global studies, statistics, cultural geography, social anthropology etc.)
– Previous experience of working with data registers
– Experience of writing academic reports

Meriterande kompetens/erfarenheter

– Previous work at or with Nordic research institutes or Nordic universities (other than Sweden)
– Knowledge in more than one Nordic language (Finnish, Icelandic, Norwegian, Danish)

Övrig information

The project will have a Steering group consisting of Carin Norberg, NARN Chair, Annika Teppo NARN/Uppsala University and Jonas Ewald NARN/Linné University.

Praktiken ingår i FUF:s praktikantprogram. De som gör praktik genom FUF:s praktikantprogram erbjuds, parallellt med praktiken, olika kurser och seminarier. Moment som ingår är bl.a. en obligatorisk skräddarsydd förberedelsekurs, nätverksträffar och karriärstips. Läs mer om programmet HÄR.

För att söka praktiken måste du vara inskriven som student vid svenskt universitet/högskola och läsa en 30 hp praktikkurs. Du ska kunna tillgodoräkna dig praktiken som högskolepoäng och vara försäkrad genom universitetet/högskolan. Praktiken är obetald och platsen går endast att söka via FUF.

 

Dela det här:
Publicerat i Praktikplatser