Lunchseminarium 17/3: (O)hållbara diamanter – mänskliga rättigheter och smyckeindustrin

17 mars, 2017 - kl. 11:00 till 13:00

Det globala exportvärdet på rådiamanter uppgick 2015 till 377 miljarder kronor. Nästan en femtedel av alla diamanter utvinns av småskaliga diamantbrytare som många gånger arbetar under odrägliga arbetsvillkor. En ny rapport från Swedwatch och Afrikagrupperna visar att hållbarhetscertifieringen Kimberleyprocessen, som många smyckesföretag hänvisar till, inte skyddar de mest utsatta. I Demokratiska Republiken Kongos (DRK) diamantregioner är till exempel barnarbete utbrett. Här tjänar unga diamantutvinnare vissa månader så lite som 60 kronor.

Diamanterna är en del av en global miljardindustri där europeiska och svenska marknader ingår. Även om det är svårt att spåra diamanters ursprung finns en risk att diamanter från Kongo hamnar i svenska smyckesbutikers leverantörsled, trots hållbarhetscertifieringar.

Hur kan vi säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i diamantindustrin? Vem bär kostnaderna för diamantindustrin? Tar internationella organ, stater företag och konsumenter sitt ansvar?

Medverkande:
Linnéa Engström, Europaparlamentariker (MP)
Therese Sjöström, researcher på Swedwatch
Kitimbwa Sabuni, civilekonom, talesperson Afrosvenskarnas Riksförbund
Sanna Ström, koordinator engagemang på Afrikagrupperna

NÄR? 17 mars kl 11:00-13.00 (lunchsmörgås serveras 11.00-11:30)
VAR? Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm
HUR? Anmäl dig innan 10 mars genom att mejla till sanna.strom@afrikagrupperna.se.

Seminariet arrangeras av Afrikagrupperna och FUF och kommer att hållas på svenska, men med möjlighet till frågestund på engelska. Seminariet kommer att livesändas på fuf.se och kan även ses där i efterhand.

Dela det här:
Publicerat i Kalender