Seminarium 19/9: Konfliktlösning på fredlig väg

19 september, 2017 - kl. 18:00 till 19:30

Bild: Alex Falcó Chang

Antalet pågående konflikter i världen var år 2015 det högsta i modern tid och fler människor än någonsin tidigare befinner sig på flykt undan krig och brott mot mänskliga rättigheter. Av debatten i media är det lätt att få bilden att militära medel är de enda som står till förfogande i bekämpandet av dessa konflikter. Detta trots att militära ingripanden i bland annat Syrien hittills inte har haft några positiva effekter på säkerhetsläget.

Det finns mängder av kunskap om hur det internationella samfundet, stater, civilsamhälle och enskilda individer kan bidra till konfliktlösning utan våld. Fredsaktivism, sanktioner, dialog och medling – för att nämna några exempel – är alla viktiga verktyg i arbetet för att lösa våldsamma konflikter, och förhindra att de återuppstår.

Används kunskapen? Och i så fall, varför är arbetet inte mer effektivt? Finns det utrymme för icke-militära lösningar på konflikter i en kapprustande värld?

Medverkande:
Lena Sundh, ambassadör vid enheten för konfliktfrågor och humanitär politik på Utrikesdepartementet och medlem i Sveriges medlingsnätverk för kvinnor
Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen
Robert Egnell (moderator), professor vid Försvarshögskolan och chefredaktör för nätmagasinet Mänsklig Säkerhet

NÄR? Tisdag 19 september kl. 18.00-19:30 (fika från 17:30)
VAR? Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm
HUR? Anmäl dig HÄR

Vi bjuder på kaffe och macka.
Varmt välkomna!


Seminariet är en del av informations- och debattprojektet Fred och säkerhet 2017. Vi livesänder seminarierna i vår YouTube-kanal FUFplay. Du kan också titta på dem i efterhand och ge dig in i debatten om fred och säkerhet på Biståndsdebatten.se.

Frågor? Hör av dig till fuf@fuf.se.

Dela det här:
Publicerat i Kalender