Seminarium MR-dagarna 9/11: MR i motvind – utmaningar för svensk diplomati och bistånd

9 november, 2017 - kl. 15:00 till 16:00

I april i år publicerade Utrikesdepartementet rapporter om läget för de mänskliga rättigheterna i 135 länder. Helhetsbilden som rapporterna ger visar att de senaste decenniernas positiva utveckling har avstannat på många håll. Pågående konflikter gör att rätten till liv och personlig frihet kränks allvarligt genom urskillningslöst våld. ”Terroristhot” används som skäl för inskränkningar i bl.a. yttrandefrihet. Medias och civilsamhällets möjligheter att verka försämras.

Inom biståndet är mänskliga rättigheter en av Sveriges främsta prioriteringar, och regeringen säger sig konsekvent ta upp frågorna i dialogen med andra länder. Men hur kan Sverige i diplomati och bistånd effektivt främja mänskliga rättigheter i denna motvind? Hur bör kombinationen dialog och insatser se ut? Och hur, och med vem, bör dialogen om mänskliga rättigheter föras i repressiva stater?

Medverkande:
Annika Ben David, Sveriges MR-ambassadör
Georg Andrén, generalsekreterare för Diakonia och fd ambassadör i Guatemala
Maria Leissner, ambassadör i Benin och fd generalsekreterare för Community of Democracies
Lennart Wohlgemuth (moderator), styrelseledamot, FUF

NÄR? Torsdag 9 november kl. 15.00-16.00
VAR? Hammarskjöldsalen, Elmia, Jönköping
HUR? Information om program och biljetter till MR-dagarna finner du HÄR

Varmt välkommen!

Dela det här:
Publicerat i Kalender